Hi havia una vegada

1 Oct

Al final dels anys setanta i començaments dels vuitanta, jo vivia a Figueres, una ciutat coneguda, bàsicament, per ser la seu del Museu Dalí. És la capital de la comarca de l’Alt Empordà, situada al nord-est de Catalunya. L’Empordà és una de les comarques més boniques del món (de les milers o milions de comarques més boniques del que hi ha al món). És difícil conèixer l’Empordà i no quedar-s’hi enganxada, enamorada, del seu mar, de la seva llum. La llum és única, els cels extraordinaris. Són aquells cels que Dalí va copsar i internacionalitzà. L’Empordà és una terra oberta, acollidora, allà hi han fet cap pintors, poetes, bohemis i altres personatges de mal viure. La seva gent és diferent, diuen que tots tenen el cap ple de pardals, que estan tocats per la tramuntana, el vent que hi bufa amb forces que superen els cent quilòmetres hora. La Tramuntana dibuixa el cel, allà dalt, perquè altres el puguin pintar, aquí baix.

La Tramuntana ha dibuixat també les platges i les ha omplert de dunes. Sant Pere Pescador és un poblet petit i pintoresc amb una llarga platja amb moltes dunes i pinars prop de la sorra, i cases de pagès amagades entre els arbres.

Cap a finals dels setanta la platja de Sant Pere Pescador es va convertir en el símbol de la llibertat. Els joves l’ocupàvem de dia i de nit, dúiem als cistells els llibres que durant el franquisme havien estat prohibits. Llegíem i comentàvem amb orgull Master y Jonson i oferíem al mar els nostres cosos nus per ofegar les repressions. Havíem enterrat la dictadura i, amb ella, tots els dimonis. El sexe era lliure i el sexisme no tindria mai més cabuda entre nosaltres.

Aquesta setmana, setembre de 2010, han trobat una dona esquarterada dins la nevera d’un d’aquells masos amagats entre els pins de Sant Pere Pescador. I ja en van cinquanta-una a l’estat espanyol. Dones mortes a causa de la violència de gènere diuen. I no entenc perquè no diuen assassinades. Assassinades pel sexisme, per les ànsies de possessió de mascles que no han aprés que ser persones vol dir que ningú ha ser esclau d’un altre.

Assassinades, sí, no m’agrada que diguin mortes els mitjans de comunicació, com si fos una causa natural. No m’agrada que després de cada assassinat no sortim tothom al carrer. No fem minuts de silenci sempre que hi ha morts a causa del terrorisme? I els hem de fer, hem de sortir al carrer contra tota violència. Però avui, a la meva terra, en les estadístiques de morts per violència, guanyen les dones mortes a causa de la violència de gènere, assassinades pel sexisme.

On queda aquella llibertat que semblava que havíem conquerit els anys vuitanta? Què hem fet malament? Sembla que les morts d’aquestes dones estiguin a punt de ser classificades a les nostres ments a la categoria de morts naturals, que les assumim com una fatalitat inevitable. I demanem, com a molt, que s’incrementin les penes dels assassins, com si amb això, amb la venjança en definitiva, acontentéssim les  consciències. Com si no sabéssim que el càstig, tot i que pot ser necessari no és la solució. Que cal alguna cosa més, cal una educació diferent, cal una manera de viure diferent, cal sortir al carrer per expressar que així ho volem, que ho necessitem.

Hi va haver un temps que la platja de Sant Pere Pescador es va convertir en un símbol de llibertats i amb els nostres cosos nus ofegàvem al mar tots els dimonis de les repressions.

Anuncios

9 comentarios to “Hi havia una vegada”

 1. RoB 1 octubre, 2010 a 12:20 am #

  Me hubiera gustado entender el post… 😦

 2. bertran 1 octubre, 2010 a 8:12 am #

  Certament ha estat una mort possiblement evitable, tot i que de moment no hi ha hagut judici i el pressumpte homicida encara no ha declarat. Es veu que l’home i la dona discutien sovint i que ell tenia molts calers. També s’està estudiant el jardiner, que diuen té antecedents tot i que sembla no està detingut.

  Tot plegat dona que pensar, però mentre no es faci el judici ni tant sols se sabrà si ha estat ell o per què o en quines circumstàncies ho ha fet.

  Certament la platja, però també el riu Fluvià i tot el Parc Natural dels Aiguamolls fan de Sant Pere Pescador un indret amb un encant especial.

 3. Neogeminis 1 octubre, 2010 a 2:07 pm #

  Te felicito Magda por la manera en que encaraste este post.Unir lo mejor con lo peor, el renacer a la democracia y la libertad con los viejos anclajes que aún han quedado en la sociedad es una manera muy enriquecedora de acentuar tu punto de vista. Coincido en que aludir a esas muertes como “casi naturales” implica una actitud inconsciente de no cuestionar el fondo del asunto. No sólo hay que indagar en los “porqués” de este caso en sí sino en las razones profundas que aún subyacen en gran parte de la sociedad. Hay que rever la educación, la manera en que los medios de difusión muestran a la mujer, la discriminación, las posturas sexistas que siguen vigentes -aunque disimuladas- No es suficiente pedir castigo para este asesino puntual, coincido. Habría que indagar y corregir más profundo.

  Un abrazo.

 4. Neogeminis 1 octubre, 2010 a 2:12 pm #

  Para subsanar el tema del idioma original del post, aporto el texto que me sale automáticamente del traductor (aclaro que no lo he editado, así que sepan disimular los errores sintácticos).

  A finales de los años setenta y comienzos de los ochenta, yo vivía en Figueres, una ciudad conocida, básicamente, por ser la sede del Museo Dalí. Es la capital de la comarca del Alt Empordà, situada en el noreste de Cataluña. El Empordà es una de las comarcas más bellas del mundo (de las miles o millones de comarcas más bonitas de lo que hay en el mundo). Es difícil conocer el Empordà y no quedarse pegada, enamorada, de su mar, de su luz. La luz es única, los cielos extraordinarios. Son aquellos cielos que Dalí captar e internacionalizar. El Empordà es una tierra abierta, acogedora, allí han hecho ninguna pintores, poetas, bohemios y otros personajes de mal vivir. Su gente es diferente, dicen que todos tienen la cabeza llena de pájaros, que están tocados por la tramontana, el viento que sopla con fuerzas que superan los cien kilómetros hora. La Tramuntana dibuja el cielo, allá arriba, para que otros lo puedan pintar, aquí abajo.

  La Tramuntana ha dibujado también las playas y las ha llenado de dunas. Sant Pere Pescador es un pueblo pequeño y pintoresco con una larga playa con muchas dunas y pinares cerca de la arena, y casas de payés escondidas entre los árboles.

  Hacia finales de los setenta la playa de Sant Pere Pescador se convirtió en el símbolo de la libertad. Los jóvenes la ocupábamos de día y de noche, llevábamos los cestos los libros que durante el franquismo habían sido prohibidos. Leíamos y comentábamos con orgullo Master y Jonson y ofrecíamos al mar nuestros cuerpos desnudos para ahogar las represiones. Habíamos enterrado la dictadura y, con ella, todos los demonios. El sexo era libre y el sexismo no tendría nunca más cabida entre nosotros.

  Esta semana, septiembre de 2010, han encontrado una mujer descuartizada dentro de la nevera de uno de esos caseríos escondidos entre los pinos de Sant Pere Pescador. Y ya van cincuenta y una en España. Mujeres muertas a causa de la violencia de género dicen. Y no entiendo porque no dicen asesinadas. Asesinadas por sexismo, por las ansias de posesión de machos que no han aprendido que ser personas quiere decir que nadie debe ser esclavo de otro.

  Asesinadas, sí, no me gusta que digan muertas los medios de comunicación, como si fuera una causa natural. No me gusta que después de cada asesinato no salimos todos a la calle. No hacemos minutos de silencio siempre que hay muertos a causa del terrorismo? Y los tenemos que hacer, tenemos que salir a la calle contra toda violencia. Pero hoy, en mi tierra, en las estadísticas de muertes por violencia, ganan las mujeres muertas a causa de la violencia de género, asesinadas por sexismo.

  ¿Dónde queda aquella libertad que parecía que habíamos conquistado los años ochenta? ¿Qué hemos hecho mal? Parece que las muertes de estas mujeres estén a punto de ser clasificadas en nuestras mentes a la categoría de muertes naturales, que las asumimos como una fatalidad inevitable. Y pedimos, como mucho, que se incrementen las penas de los asesinos, como si con ello, con la venganza en definitiva, acontentéssim las conciencias. Como si no supiéramos que el castigo, aunque puede ser necesario no es la solución. Que hay algo más, hay una educación diferente, hay una manera de vivir diferente, hay que salir a la calle para expresar que así lo queremos, que lo necesitamos.

  Hubo un tiempo en que la playa de Sant Pere Pescador se convirtió en un símbolo de libertades y con nuestros cuerpos desnudos ahogábamos en el mar todos los demonios de las represiones.

 5. Magda 1 octubre, 2010 a 5:39 pm #

  Amigo RoB, gracias por estar aquí y gracias por el interés mostrado y antes de nada felicitarte, acabo de darme una vuelta por tu blog y eso me ha permitido disfrutar de buena música, algo muy de agaradecer, especialmente teniendo en cuenta que te he descubierto en mi sobremesa. Buena música, sí, canciones en alemán, inglés, italiano, español … expresiones genuinas de cada grupo, música a palabras pronunciadas en distintas lenguas que no nos impiden disfrutarlos. A veces me gusta conocer la letra de las canciones, a veces no puedo entenderlas, afortunadamente la tecnología ha puesto a nuestro alcance traductores, no es lo mismo, pero ayuda. Me gustan las películas en VO, me gusta oir la voz y el acento que le es própio a cada actor, afortunadamente tenemos subtítulos, no es lo mismo, pero ayuda y sobretodo permite no apagar las expresiones originales, de cada cual, de la forma y manera que les son própias.

  Sé que entenderse es posible, basta con querer. Cuantas veces no entiendo a personas que hablan mi lengua! En estos casos no hay traductores que valgan, jamás los podré entender. Pero sí puedo entender a otros que hablan distinto, pero dicen cosas que entiendo, puedo saber que las dicen. Podemos entendernos, seguro, sólo hace falta querer.

  Un abrazo para ti, un gesto que no necesita palabras y todos entendemos,

 6. Magda 1 octubre, 2010 a 5:52 pm #

  Amic bertran, No saps la il·lusió que m’han fet les teves paraules escrites des d’una contrada catalana que estimo, des d’un lloc que em porta molts bons records. Gràcies per venir i gràcies pels teus aclariments. Segur que queden coses per saber en relació a aquest crim concret i molt més segur encara que l’encís de Sant Pere Pescador va molt més enllà de la platja, bé que ho sé, bé que em sento orgullosa de tenir a la meva terra paratges naturals com els vostres Aiguamolls, els nostres Aiguamolls, si em permets, i ho dic gairebé en un sentit universal, de riquesa que és de tota la humanitat. Especialment orgullosa em sento d’aquests Aiguamolls perquè va ser el clamor de la gent que estima la terra el que va aconseguir que no es destorcessin, que no es fonessin sota la voracitat de l’industria del diner. He fet servir el teu poble en el meu post precisament per la seva bellesa, només com a contrast entre la llibertat natural i l’esclavitud que malauradament que encara sotmet persones a altres persones i permet violències. La referència al crim de Sant Pere Pescador m’ha servit només com a símbol, era un genèric per retratar altres violències, moltes contra les dones.

  Una abraçada també per a tu i per a la teva terra.

 7. Magda 1 octubre, 2010 a 5:57 pm #

  Amiga Mónica: Te diria mucho, pero me falta el tiempo, me esperan en la plaza de mi pueblo, tenemos recitales de poesia por las calles, un festival humilde en un pueblo humilde que yo siento grande y que de hecho, que narices, es grande, voy a oir las voces de los poetes, algunos en castellano, otros en catalán, son las gentes del pueblo quienes nos las haran llegar, desinteresadamente, por amor a su tierra y a la poesia.

  Mónica, con todo no te he dicho nada de lo que te quería decir, pero debo irme y te lo diré resumidito: Gracias, mil gracias amiga.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bitacoras.com - 1 octubre, 2010

  Información Bitacoras.com…

  Valora en Bitacoras.com: Al final dels anys setanta i començaments dels vuitanta, jo vivia a Figueres, una ciutat coneguda, bàsicament, per ser la seu del Museu Dalí. És la capital de la comarca de l’Alt Empordà, situada al nord-est de Catalunya. L’E…..

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: